دولت بریتانیا خشونت‌های داعش علیه ایزدی‌های عراق را «نسل‌کشی» خواند

وزارت خارجه بریتانیا در نهمین سالگرد جنایات داعش علیه جامعه کردهای ایزدی در عراق اقدام‌های داعش را نسل‌کشی خواند

زنان ایزدی در راهپیمایی در محکومیت تجاوز داعش به تپه‌های سنجار، ۳ آگوست ۲۰۱۸/Delil SOULEIMAN / AFP

دولت بریتانیا در بیانیه‌ای رسما اعلام کرد که گروه افراطی داعش در سال ۲۰۱۴ در عراق و علیه ایزدیان مرتکب «نسل‌کشی»‌ شده‌اند.  

راديو فرانسه در گزارشی درباره وضعیت ایزدیان نوشت که پیروان این مذهب متعلق به قبل از اسلام در سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۵ در استان سنجار در شمال عراق هدف حمله‌ها و خشونت‌های گروه خشن داعش قرار گرفتند و خشونت‌طلبان مسلح داعش آنان را قتل‌عام کردند و به ازدواج اجباری و بردگی جنسی واداشتند.

وزارت خارجه بریتانیا این اعلامیه را روز سه‌شنبه اول ماه اوت و پیش از برگزاری مراسم «نهمین سالروز جنایات» اعضای گروه خلافت اسلامی - داعش- علیه جامعه کردهای ایزدی در عراق اعلام کرد. 

در این بیانیه آمده است: «بریتانیا امروز رسما می‌پذیرد که داعش در سال ۲۰۱۴ علیه ایزدی‌های عراق دست به نسل‌کشی زده است.» 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

تاکنون بریتانیا چهار مورد نسل‌کشی در جهان را رسما پذیرفته و خشونت‌های رخ‌داده در هولوکاست، رواندا، سربرنیتسا و کامبوج را به‌عنوان نسل‌کشی به رسمیت شناخته است. 

طارق احمد، وزیر بریتانیا در امور خاورمیانه، در این بیانیه گفت: «جامعه ایزدی‌ ۹ سال پیش متحمل رنج بزرگی از طرف داعش شد و عواقب آن تا به امروز باقی است.»

او افزود: «عدالت و پاسخ‌گو کردن [عاملان خشونت] برای آنانی که زندگی‌شان به ویرانه تبدیل شد مسئله‌ای مهم است.» 

بیانیه دولت بریتانیا می‌گوید: «موضع بریتانیا همواره این بوده است که تشخیص نسل‌کشی باید با تصمیم دادگاه‌های صالح انجام شود.»

مراد اسماعیل، یکی از بنیانگذاران سازمان جهانی ایزدی «یزدا»، از اینکه خشونت‌های اعمال‌شده علیه ایزدی‌ها در بریتانیا به‌عنوان نسل‌کشی به رسمیت شناخته شده است، استقبال کرد. 

او به رادیو فرانسه گفت: «به رسمیت شناختن هسته اصلی روند عدالت‌طلبی و کمک به التیام زخم‌های عمیق قربانیان این نسل‌کشی است.»

نادیا مراد، از ایزدی‌های عراق که در آن زمان به اسارت داعش درآمده بود و داعش شماری از اعضای خانواده‌اش را کشته‌اند، گفت: «خوشحالم که دولت بریتانیا رسما وحشتی که ایزدی‌ها متحمل شدند را به‌عنوان نسل‌کشی به رسمیت شناخت.» 

او که به‌دلیل کارزارش علیه استفاده از خشونت جنسی در جنگ جایزه صلح نوبل را به دست آورد، افزود: «امیدوارم که دولت بریتانیا اکنون با پاسخگو کردن داعشی‌های متولد بریتانیا، برقراری عدالت برای قربانیان را آغاز کند.»

نادیا مراد گفت: «جهان نمی‌تواند اجازه دهد که اعضای داعش آزادانه زندگی کنند. چنین اقدامی این پیام را به جهان می‌رساند که شما بدون آنکه مجازاتی در انتظارتان باشد مرتکب قتل و تجاوز شوید.»

پیش‌تر دادگاهی در آلمان یک جنگجوی داعشی را به‌دلیل مشارکت در نسل‌کشی در عراق مجرم شناخته بود.

در آن محاکمه تاریخی در نوامبر ۲۰۲۱، دادگاه فرانكفورت طه الجمیلی را به اتهام جنایاتی از جمله قتل یک دختربچه پنج ساله ایزدی در عراق به حبس ابد محکوم کرد. 

دادستان‌های آلمانی گفتند که الجمیلی در سال ۲۰۱۵ این کودک به بردگی‌گرفته‌شده را در گرمای شدید زنجیر کرد و او در نهایت در گرما و از تشنگی جان داد. 

فعالان حقوق بشر حکم دادگاه فرانكفورت را یک پیروزی تاریخی خواندند. 

آلمان یکی از معدود کشورهایی است که علیه داعش اقدام قانونی انجام داده است. 

مجلس نمایندگان بریتانیا یا مجلس عوام، در سال ۲۰۱۶ به اتفاق آرا به محکومیت رفتار داعش با ایزدی‌ها و مسیحیان در عراق به‌عنوان نسل‌کشی رای داده بود. در آن زمان، وزارت خارجه بریتانیا در تبعیت از سیاست تعیین نسل‌کشی از طرف دادگاه و نه دولت، از به‌رسمیت شناختن خشونت‌های داعش علیه ایزدیان عراق به‌عنوان نسل‌کشی خودداری کرده بود. 

از وقتی که عراق اعلام کرد که در جنگ علیه داعش پیروز شده است نزدیک به شش سال می‌گذرد و هنوز بسیاری از ایزدی‌ها نتوانسته‌اند به سنجار بازگردند و هزاران نفر کماکان در شرایط نامعلوم در اردوگاه‌های آوارگان به سر می‌برند و کسانی که بازگشته‌اند، وضعیت مبهم و ناپایداری را تجربه می‌کنند و خدمات عمومی که دریافت می‌کنند ناکافی است.